Dak en balkon

Ook op daken kun je veel voor bijen betekenen.

  • De Cruydt-Hoeck heeft een speciaal inheems dakmengsel D2 voor een groendak 
  • Je kunt sommige inheemse (kleinblijende soorten) planten in potten kweken op je balkon.
  • Sedumdaken zijn een goede voedselbron voor bijen en makkelijk in onderhoud. Diverse soorten zijn niet inheems doch er zijn wel een aantal soorten die wel van oorsprong in Nederland voorkomen. 

Sedum Acre

Een van de bekendste Nederlandse Sedum soorten is de Sedum Acre, ook wel bekend als muurpeper. Deze plant groeit in het wild op zonnige plekken en is te vinden langs rivieroevers en op kalkrijke bodems. De Sedum Acre heeft heldergroene bladeren en kleine, gele bloemen die in de zomer bloeien.


Sedum Album

Een andere inheemse Sedum soort is de Sedum Album, ook wel bekend als wit vetkruid. Deze plant heeft witte bloemen en groeit op droge, zanderige gronden en op kalksteen. Het blad van de Sedum album is sappig en vlezig en kan goed tegen droogte.


Sedum Telephium

De Sedum Telephium, ook wel bekend als hemelsleutel, is een Sedum soort die in het wild voorkomt in Nederland en ook veel wordt gebruikt in tuinen. Deze plant heeft groene bladeren en grote roze bloemen die in de nazomer bloeien.

Tips

Gebruik niet te kleine potten want die drogen snel uit. Zet schalen onder je bloempotten zodat het water uit de gieter niet meteen wegloopt.

Lees hier meer over sedumdaken. 

Tips voor gebruik van potten van Gardeners' World

Ook op een balkon kun je een bijenhotel plaatsen.