Hoe doe je mee met de inheemse zaaiweek?

Abonnees van Gardeners’ World krijgen bij het oktobernummer een gratis zakje met een zadenmengsel. Ben je geen abonnee, maar wil je wel graag meedoen? Kies dan een combinatie van zaden die goed bij jouw omstandigheden passen. Op de website van Cruydt-Hoeck vind je een mengselwijzer, waarmee je in een paar stappen het juiste mengsel kiest.

Via de webshop buttons bovenin de pagina kom je meteen bij de Bijenstichting en de Cruydthoeck op de bestelpagina's om jouw inheemse zaden te bestellen.


Algemene zaaitips

Zaai jij met ons mee tijdens de Inheemse Zaaiweek? Houd dan de volgende tips in gedachten.

  • Maak de grond vrij van onkruid en wortelonkruiden voordat je zaait.
  • Over het algemeen zaai je de zaden niet dieper dan de dikte van het zaad
  • Houd de zaden vochtig, maar niet nat. Weinig regen? Geef dan water.
  • Langdurig natte of droge, hete periodes zijn geen gunstige zaaimomenten.
  • Verwijder na het kiemen ontwikkelende grassen.
  • Je kunt de zaden eventueel mengen met wat wit zand, dan is het makkelijker om de zaden te verspreiden. Gebruik je wit zand, dan kun je zien waar je al gezaaid hebt. 
  • Niet alle zaden kiemen meteen. Ze wachten tot de juiste natuurlijke omstandigheden. Vertrouw erop dat de natuur weet wat ze doet!

Webinar inheems zaaien

In deze gratis webinar geven we allerlei tips over het belang van inheemse  planten. 

Je kunt jouw tuin bij-vriendelijker maken door meer voedsel en nestelgelegenheid aan te bieden. Inheemse vaste planten in een bloemenweide bieden veel voedsel, vooral voor de kieskeurig solitaire bijensoorten.


Programma:

  • Wat zijn inheemse vaste planten
  • Waarom zaaien in het najaar?
  • Hoe leg je een inheemse bloemenweide aan?
  • Hoe onderhoud je een inheemse bloemenweide?
  • Ruimte voor het stellen van vragen via de chat.
  • Exclusieve aanbieding om met korting te zaaien!

Data:

  • 27 augustus
  • 3 september
  • 5 september

Aanvang 19.00 uur 

Prijs: GRATIS

E-book: Complete gids voor een wilde bloementuin

Wil jij alle informatie verzameld in één e-book ontvangen? Download deze dan nu gratis én ontvang iedere maand de inheemse zaaiweek-nieuwsbrief!

Inheemse bloemenweides

Als je aardig wat ruimte tot je beschikking hebt, overweeg dan eens een bloemenweide aan te leggen. Wilde bloemenweides bieden kansen voor solitaire bijensoorten. En wil je kieskeurige solitaire bijen helpen, zaai dan een inheems bloemenmengsel in je tuin. Bij Cruydt-Hoeck vind je een handig stappenplan voor de aanleg van een bloemenweide.


Inheems dak en balkon 

Ook je dak kun je inzaaien met een inheems zadenmengsel, zoals het mengsel D2 Dakbegroeiing van Cruydt-Hoeck met nectarplanten, waardplanten voor vlinders en grassen.

Heb je minder ruimte, maar wel plek op je terras of balkon? Kies dan voor inheemse planten in pot. Cruydt-Hoeck heeft hiervoor een plantpakket.


Zaden opkweken

De beste zaaitijd is het moment dat de plant in de natuur haar zaden laat vallen. Voor veel inheemse planten is dat het najaar. Daarom is de Inheemse Zaaiweek van 25 september tot en met 1 oktober.

Vooral tweejarige en meerjarige zaden zijn goed op te kweken in een pot. Zaai-instructies voor het opkweken van zaden in zaaitrays of potten vind je bij Cruydt-Hoeck.


Dit is waarom inheemse planten zo belangrijk zijn!

Je hoort vast wel vaker dat inheemse planten onmisbaar zijn voor onze natuur. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Daarvoor moet je eerst weten wat we bedoelen met 'inheems'.

Wat zijn inheemse planten?

'Inheems' betekent dat planten van nature in een bepaald gebied voorkomen. Dat gebied kan heel klein tot heel groot zijn, en het houdt zich niet aan landsgrenzen. Zo is knoopkruid inheems in grote delen van Europa. Ook de zomereik is inheems, maar er zijn hiervan bijvoorbeeld ook nog Noord- en Zuid-Europese varianten die zich nóg verder aangepast hebben aan de omgeving. De variant die zich voor onze omgeving heeft aangepast, noemen we autochtoon.

Inheemse planten voor insecten

Inheemse planten en 'onze' lokale insecten zijn helemaal op elkaar afgestemd, omdat ze een geschiedenis delen die duizenden jaren teruggaat. Zo bloeien deze planten precies op het moment dat lokale vlinders, wilde bijen en andere insecten klaarstaan om ze te bestuiven. Op hun beurt produceren de bestoven bloemen zaden en bessen waarmee ze (inheemse) dieren van voedsel voorzien en zich verder mee kunnen verspreiden.

Mag ik dan bij jou ...

Voor veel insectensoorten zijn inheemse planten onmisbaar voor de voortplanting. Ze leggen bijvoorbeeld hun eitjes op specifieke planten (zogeheten waardplanten), zodat de larven zich meteen met deze planten kunnen voeden zodra ze uit het ei kruipen. Bladeren, stengels en bloemhoofden zijn bovendien uitstekende schuilplekjes. 

Nadelen van niet-inheemse planten

Exotische en gecultiveerde planten hebben niet dezelfde voordelen voor de lokale insecten als inheemse soorten. Vaak leveren ze wel nectar en stuifmeel voor insecten die niet al te kieskeurig zijn. Maar voor inheemse larven en rupsen zijn het geen voedselplanten. En veel doorgekweekte versies van inheemse planten, bijvoorbeeld met dubbele bloemen, zien er leuk uit, maar het stuifmeel en de nectar zijn moeilijk bereikbaar voor bestuivers.