Soorten kiezen
Maak van je bloemenweide een succesvolle bloemenweide, door te kiezen voor planten die passen bij jouw bodem en locatie. Hier moet je op letten.
+ Welke grondsoort heb ik?
De grond is afhankelijk van de locatie in Nederland. Bekijk op onderstaande kaart welke grondsoort jij vermoedelijk hebt. Weet je het niet zeker of woon je in een nieuwe wijk waar grond is opgebracht? In de video’s ontdek je wat het verschil in grondsoorten is en hoe je het verschil ziet. Of vraag iemand bij jou in de buurt, bijvoorbeeld een goede buur die graag tuiniert.
Zandgronden noemen we ‘lichtere gronden’ en klei- en veengronden noemen we juist ‘zwaardere gronden’.
+ Zon of schaduw?
Een plek in de zon heeft ten minste zes uur zon dag in de zomermaanden. Halfschaduw heeft 4 tot 6 uur zon per dag en schaduw locaties hebben niet meer dan 3-4 uur zon per dag.
+ Droog of nat?
Een natte grond is jaarrond nat, bijvoorbeeld langs een oever van een beek of vijver of een moerassig deel in de tuin. Een droge grond is juist meestal droog en ook gauw weer droog na een bui. Vochtige grond houdt water goed vast en droogt niet snel uit.
+ Eénjarig of meerjarig
Een éénjarig akkermengsel bloeit snel en kleurrijk. Wel is het nodig om de bodem jaarlijks te bewerken (verstoren), om de zaden weer opnieuw te laten kiemen. Meerjarige planten bloeien juist meerdere jaren achter elkaar. Je hoeft ze slechts één tot twee keer per jaar te maaien, ze zaaien zichzelf uit. Insecten gedijen beter in een meerjarige bloemenweide: er is een bepaalde zekerheid voor voedsel en schuilplaats, waardplanten zijn vaker meerjarig en de bodem hoeft niet steeds verstoord te worden wat een positief effect heeft op het bodemleven.
“Vele inheemse planten houden van een droge tot vochtige plek in de zon, op een niet al te voedselrijke bodem – maar ook voor andere plekken zijn er fantastische inheemse planten. Kies wat past bij jouw locatie.”
Tips
Op de website van Flora van Nederland kun je heel veel informatie vinden hoe je inheemse planten kunt herkennen.