Waarom zaaien

De biodiversiteit heeft hulp nodig en inheemse planten hebben een belangrijke bijdrage in biodiversiteitsherstel. 

Inheems zaaien heeft meer voordelen!

  • De ecologische voetafdruk van zaden is laag: Zaden worden geteeld in de volle grond, met nauwelijks beregening. Het versturen van zaden kan vaak per brievenbuspost.
  • Zaaien kan relatief eenvoudig en snel. Zeker wanneer je een bloemenweide wilt aanleggen, gaat zaaien sneller dan planten. Een bloemenweide zaai je breedwerpig, waardoor je zelfs tot 1000m2 nog prima handmatig kunt zaaien.
  • Het aanschaffen van zaden is goedkoper dan planten in pot. Of je nu gaat voor een bloemenweide of voor losse soorten om zelf op te kweken: in beide gevallen ben je goedkoper uit met zaden.
  • Het zaaien van een bloemenweide geeft een natuurlijker beeld. Zaden worden evenredig verdeeld over de grond, elke plant neemt z’n eigen ruimte en kiemt op een plek die het prettig vindt. Heb je een locatie met zowel schaduw als zon, met nattere en drogere stukken? Dan zul je zien dat op verschillende plekken verschillende zaden kiemen en gaan bloeien. 
  • Wanneer je echt wilt bijdragen aan biodiversiteitsherstel, kies dan voor inheemse zaden (liefst van autochtone herkomst). Inheemse planten zijn niet alleen het best afgestemd op onze bodem en op ons klimaat. Maar inheemse planten zijn ook het meest waardevol voor inheemse insecten. Ze halen er niet alleen nectar, maar ook stuifmeel voor hun jongen (wilde bijen) of ze zetten hun eitjes af op specifieke planten (vlinders). Zo lever je met inheemse planten een positieve bijdrage voor biodiversiteitsherstel.


Tips: