Zaden opkweken

De beste zaaitijd 

De beste zaaitijd is de natuurlijke zaadval van de plant. In het algemeen is dat voor tweejarigen, winterannuellen en vaste planten augustus en september en voor éénjarige planten maart-half mei. In de praktijk kun je daar nog veel mee spelen en ook prima zaaien op minder optimale tijdstippen. Langdurig natte en droge, hete perioden zijn geen gunstige zaaimomenten.  


Zaaien in potten en zaaibakken 

Bij het zaaien in potten kun je het beste gebruik maken van zaaigrond. Deze is vrij van onkruidzaden. Bij de beter gesorteerde kwekerijen, tuincentra en groenwinkels is dit als kant en klaar product te koop. Indien niet beschikbaar kun je dit ook zelf maken door twee derde deel gezeefde potgrond te mengen met een derde deel scherp (metsel) zand. Bij snelkiemende zaden is afstrooien met zaaigrond vaak voldoende. Zaden die er langer over doen om te kiemen afstrooien met een dun laagje fijn grind. Fijn aquariumgrind uit de dierenwinkel is hiervoor ideaal. 


Zaaien in plugtrays 

Je kunt zaden eerst zaaien in plugtrays. Een plugtray is een tray met vele kleine holletjes waar je vele zaden tegelijk in kunt zaaien. Het voordeel hiervan is dat je vele plantjes kwijt kunt op een relatief klein stukje. Inheemse zaden hoef je niet binnen op te kweken. Sterker nog: liever kweek je inheemse zaden buiten op een beschutte plaats op. Dit is ook de natuurlijke groeiplaats, vele soorten hebben de temperatuurwisselingen nodig om te ontkiemen! 


Verspenen 

Wanneer de zaden ontkiemen krijgen ze eerst 2 kiemblaadjes, waarna de echte blaadjes volgen. Als de plantjes een aantal echte blaadjes ontwikkelen is het het moment de plugplant over te planten in een grotere pot. Zo is er meer ruimte voor de wortels en kunnen ze sterker worden. 

Tips

Gebruik biologische potgrond. Een goede leverancier is Bio-Kultura

Bekijk deze stap voor stap zaai-instructies als je niet bekend bent met het zaaien.

Heb geduld: sommige zaden moeten eerst een  afwisselend koude en warme periode doorlopen voordat ze kiemen.
In het algemeen moeten de zaden na het zaaien regelmatig vochtig gehouden worden maar nooit nat. Het is slim om te zaaien in vochtige zaaigrond. Water geven doe je vervolgens met een plantenspuit of met een gieter met fijne broes, zo spoelen de zaden niet weg.
???